Blomme Andre

Blomme Andre

Geboren in Zerkegem op 6 juni 1929. Op 12 jarige leeftijd verhuisd naar Ettelgem. Zijn ouders hadden er een goed draaiend herberg. Het café draaide goed door hem en door zijn zuster.Prof 1953-1957Vader van Jan Blomme (was renner tot zijn 23e)

 Ploegen

1953                    BEL                       Bertin – D’Alessandro (België)

1954                    FRA                       Bertin – D’Alessandro (Frankrijk)

1955                    BEL                       Bertin – d’Alessandro – The Dura (België)

1956                    FRA                       Bertin – D’Alessandro (Frankrijk)

1957                    FRA                       Bertin – The Dura (Frankrijk)

 Uitslagen

1953      1e in Aalter – Brussel – Aalter

1953      3e in Kampioenschap van Vlaanderen op de weg, Onafhankelijken, Gits

1953      1e in Waasmunster, Onafhankelijken

1953      1e in Weerde – Herentals – Weerde, (Onafhankelijken)

1954      1e in Gistel

1954      1e in Izenberge

1954      1e in Kessel – Lier

1954      3e in Staden

1954      3e in Sint-Lievens-Esse

1954      2e in Omloop der drie Proviniciën, (Avelgem)

1954      3e in Oostende

1955      3e in Gistel

1955      1e in St-Elooisprijs, (Ruddervoorde)

1955      1e in Oostkamp

1956      3e in Aalter – Brussel – Aalter

1956      3e in Oostende

1956      3e in Gistel

1956      2e in Brugge

1956      2e in Izenberge

1956      3e in Zonnebeke

1956      1e in Houthulst

1957      1e in Wevelgem

1957      2e in Prix de la Libération, (Armentières)

Start van een rennerscarriere

In 1944 stonden in de streek van Ettelgem vele hectaren wei en bouwland onder water. Toe de bezetter uit de streek was verdwenen werd alles waar droog gelegd. Het krioelde van vissen en vooral van snoek. De jeugd van Ettelgem was er als de kippen bij om die dartele visjes van hun vrijheid te beroven. Andre was bij die bende jonge snaken. Het gebeurde wel eens dat er gekoerst werd om als eerste aan het water te komen, en dan weer naar huis. Hierbij was Andre steeds de beste. Aldus kwam de gedachte bij hem op om coureur te worden.

Op 17-jarige leeftijd startte hij als beginneling. Met een gloednieuwe koersmachine kon hij aan de slag. Hij stak meteen vijftien overwinningen op zak.

Bij de liefhebbers veroverde hij drie bloemtuilen. In 1947 startte hij terug bij de nieuwelingen. Zijn jeugdige leeftijd liet zulks toe. Voor het seizoen ’47 bracht hij negentien palmen naar huis.

In 1948 reed hij tot juli als nieuweling nog achttien maal als eerste over de meet. Van dit tijdstip.af ging hij weer over naar de liefhebbers en sloot dit seizoen met nog vier eerste plaatsen.

In 1949 behaalde hij als liefhebber negen overwinningen.

In 1950 was hij in militaire dienst. De soldatentijd remde de opgang.

 Wielerseizoen 1951

In 1951 reed hij enkele koersen als liefhebber en ging na de Ronde van West-Vlaanderen, naar de onafhankelijken over. In deze categorie kwam hij bij de eersten niet toe. Hij kon nochtans zijn man staan, doch de zwerenplaag speelde hem parten en verhinderde hem alle koersen mee te rijden.

In het kampioenschap van West-Vlaanderen werd hij vierde. Een bewijs te meer, dat hij nog lang niet leeggereden was.

 Wielerseizoen 1952

1952 was voor deze renner een slecht seizoen. Op te merken valt echter dat zijn eerste koers hem de overwinning bracht in ’t Clubkampioenschap bij Oostende Stadion. In deze periode behaalde hij op 28 koersen slechts één overwinning. Alle tegenslagen heeft hij moeten incasseren. Hij was inderdaad technical-knockout en dacht er sterk aan zijn fiets aan de haak te hangen.

Wielerseizoen 1953

Na zijn huwelijk verliet Andre zijn geboortestreek en ging in Brugge wonen, in de Nieuwe Gentweg. Zijn vrouw werkte er al jaren bij wetsdokter Deschepper. Nu kreeg het echtpaar de kans zich er te vestigen als huisbewaarder van de dokter. Andre kon er een rustig leven leiden, in tegenstelling met vele collega-renners die zich als caféuitbater vestigden. Op die manier probeerden velen klinkende munt te slaan uit hun populariteit. Voor velen was dit beroep niet erg bevorderlijk voor hun conditie.

In 1953 kwam de definitieve doorbraak bij de onafhankelijken. Hij behaalde zeven overwinningen, waaronder de koersen Aalter-Brussel-Aalter, de Omloop Vijf Provinciën in Zepperen-Limburg waarin renners zaten als Martin Van Geneugten en Fredje De Bruyne. Het kampioenschap van West-Vlaanderen werd te Menen door Blomme gewonnen vóór Marcel Janssens, een rit van twee dagen: Te Luinge: eerste. De volgende dag te Bossuyt: 12e. In het klassement: eerste!

In september 1953 werd hij beroepsrenner. Hij startte in zes koersen en kwam te Sijsele negende toe en te Desselgem achtste. Terzelfdertijd kreeg hij met een zware verkoudheid af te rekenen. Voor de rest van het seizoen kwam rust op de eerste plaats.

 Het wielerseizoen 1954

De echte klassiekers waren een te zwaar labeur voor Andre Blomme, vooral omdat hij de eerste periode bij de professionelen eerder op het gemak wilde aanvatten. Zo moest Andre in Gent-Gent lossen op de muur van Geraardsbergen, om tenslotte helemaal uit de uitslag te verdwijnen. In Gent-Wevelgem van hetzelfde. In Kuurne-Brussel-Kuurne waarin de wind een ongenadige rol speelde en de regen neerstriemde, kwam de ijzerharde taaiheid van Blomme op de voorgrond. Hij veroverde in dit hondeweer de zesde plaats. In de Elfsteden-ronde moest hij opgeven door buikkrampen geplaagd.

In dwars door België reed hij weer zeer goed. Eerste rit: 15e; tweede rit: 19e. In de tijdrit, dezelfde dag: 9e. In ’t algemeen klassement kwam hij 15e te staan.

In het criterium der caféspelen Valcke, bekleedde Andre na afloop van het seizoen een tweede plaats na Valere Olivier. Hij kreeg een TV toestel dat bij zijn ouders in Ettelgem werd geplaatst.

Verder reed hij in 1954 nog verschillende koersen uit de bovenste schoof:

In de Godelieveprijs te Gistel voelde Blomme zich goed thuis. Na een jaar mislukte pogingen wist Andre in de laatste kilometers een bres te slaan van 150 meter en hoe Jochems Decock en Rosseel zich ook inspanden, de hoofdvogel was gaan vliegen

Te Kessel – Lier won hij weer met voorsprong; De laatste ronde ging in met een 11 tal man waaronder Blomme, Maelbrancke en Defeyter. Een droge demarrage van Andre Blomme volstond om het hele lot los te trappen, en weer zette hij in zijn eentje een fantastische eindrush in.

Te Izenberge won hij in de sprint van 30 man, voor Maelbrancke, Germain Derycke, Andre Rosseel, Braeckeveldt, Olivier en Noyelle.

In de omloop der Drie Provinciën kwam hij tweede toe na Briek Schotte, en voor Karel Debaere, Mommerency, enz. Andre Maelbrancke had in de loop van de wedstrijd reeds enkele keer laten blijken er zeer fris voor te komen. Blomme had alras de strategie overzien. Hij plaatste zich in het wiel van Maelbrancke en trapte de laatste meter wat harder.

Hij legde ook beslag op de tweede plaats in het Clubkampioenschap te Oostende.

Vervolgens behaalde hij drie derde plaatsen, te Staden, Oostende en St Lievens-Esse, met nog vier vierde en vijf vijfde plaatsen.

In totaal 25 koersen in de tien eersten.

In het regelmatigheidscriterium Zuid-West-Vlaanderen, was hij tweede, na Ollivier. Vóór Roger Decock, Briek Schotte, Braeckeveldt en Noyelle.

 

  • Op de vraag of er in zijn tijd ook reeds EPO bestond antwoorde hij: “Ik at heel veel vlees en eieren, eigenlijk teveel”.
  • Eens had hij een voedselvergiftiging opgelopen, ze kwamen terug van de piste in Gent. Ze sprongen binnen bij een beenhouwer en kochten gekapt. Ik at ervan en werd ziek, erg ziek. Het toeval wilde dat diezelfde beenhouwer ook leverde in een kazerne. Een hele compagnie werd ziek. Er werd voor geprocest. Ik kreeg 6000 fr.
  • Koers aan de Boskapel: Ik liet Pascal winnen omdat we aan de woning (cafe Praet) voorbij koersten. Zijn lief was van daar.